Kultúra

A Trafó felfüggesztette Vajdai Vilmossal az együttműködést, reagált a TÁP Színház vezetője

rtl.hurtl.hu

2024. május 17. 14:20

A kitiltás egy „biciklis incidens” miatt történhetett.

„A Trafó április 15-én felfüggesztette Vajdai Vilmossal az együttműködést 2024 hátralévő részére. Nem a TÁP Színház előadásai, hanem a Vajdai Vilmos által rendezett előadások kerültek ki az intézmény programjából” – írja csütörtöki Facebook-posztjában a Trafó. 

 

Mint írják, „a kétezres évek közepén Vajdai Vilmossal a Trafó munkatársaival alkalmazott kommunikációs stílusa miatt egyszer már felfüggesztettük a munkakapcsolatot pár évadra”. Arra is rávilágítanak, most mi történhetett:

„Azt gondoljuk, hogy itt alapvetően a színházi háttérdolgozóknak a munkájáról van szó, ami gyakran marad teljességgel láthatatlan – ezáltal nincs érdemi védőhálójuk, hatékony érdekképviseletük. Szeretnénk ez ellen az ő érdekükben fellépni. Ezért a Trafó a FESZ és a Színházi Dolgozók Szakszervezetével együttműködésben egy fórum szervezésébe kezd, mely egy szerződésekbe foglalható code of conduct (magatartási kódex) megfogalmazását tekinti prioritásának” – írják.

Vajdai Vilmos hosszú posztban reagált a Trafó döntésére.

Egyebek mellett azt írja: „Ott kezdődött, amikor a Rokonok próbafolyamatának elején az egyik díszítő meglehetősen indulatosan felszólította a Carson Coma (játszottak az előadásban) egyik tagját, hogy vigye ki a biciklijét. Azt a biciklit, amit mi kértünk, hogy hozzon be a darabhoz. Miután mondtam neki, hogy ez a kellékekhez tartozik, tehát játszik a darabban, továbbfolytatta, hogy őt nem érdekli, ide nem lehet behozni biciklit. Szintén ezzel a kollégával volt egy másik »óriási« konfliktusunk is korábban, amikor ugyanebben a modorban azt mondta egy nézőtéri székre, hogy azt nem használhatjuk, holott már előtte megbeszéltük más trafós munkatársakkal hogy használhatjuk, hiszen ez még nem egy végleges díszlet lesz, és amúgy is csak egy un. fázisbemutató, próbaelőadás lesz belőle.”

Vajdai elbeszélése szerint ezután szó szót követett, és bár ő már ritkán indulatos, „az érthetetlen és szakmailag aligha indokolható szituáció” előhívta belőle „az indulatos reakciót, felcsattanást, amire magam sem vagyok büszke és amiért utólag mindig keresem is a lehetőséget, hogy helyrehozzam”. Kiabálva kiküldte az illetőt, amiért most a posztban elnézést kért. Vajdai teljes posztja fentebb olvasható.

Nyitókép: Vajdai Vilmos és Rujder Vivien az Othello című drámában a budapesti Katona József Színházban 2020. október 6-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

#Kultúra#táp színház#trafó#vajdai vilmos#felfüggeszt

Címlapról ajánljuk